LOSLATEN... HOE DOE JE DAT?

Gepubliceerd op 31 mei 2020 om 13:54

JE MOET HET GEWOON LOSLATEN… Is dat niet het irritantste wat iemand tegen je kan zeggen?

 

Je bent bijvoorbeeld net aan het daten en je date reageert – in jouw beleving – niet snel genoeg op jouw berichtjes. Dan zegt je beste vriend/vriendin, die natuurlijk allang in een steady relatie zit: ‘je moet het gewoon loslaten…’

Of als je hebt gesolliciteerd naar jouw ideale baan en je begint, terwijl je afwacht, te twijfelen of je wel het juiste hebt gezegd tijdens het gesprek. Weer dat advies: ‘je moet het gewoon loslaten…’

Of als je dat weekend weg hebt gepland waar je je al tijden op verheugd met allerlei leuke buitenactiviteiten en het regent pijpenstelen. ‘Laat het nou gewoon los…’

WAAROM IS DEZE ZIN NOU JUIST ZO IRRITANT? 

Ten eerste omdat als iemand zoiets zegt dat mijn persoonlijke irritatie opwekt, dan weet ik dat er altijd een kern van waarheid in zit. Dit soort gebeurtenissen zijn vaak een spiegel, een trigger. Herkenbaar? 

Helemaal niet leuk om toe te geven wellicht maar persoonlijk weet ik inmiddels, dankzij het werken aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, dat dit waar is.

 

Ten tweede omdat er het woord MOET in zit. Mogelijk roept dit de gedachte ‘ik MOET helemaal niks’ op.

Een alternatief voor moeten kan in dit geval MOGEN zijn. Je mag het gewoon loslaten.. Klinkt al veel vriendelijker toch?

 

En dan het woord GEWOON. Wat is gewoon? Gewoon is maar gewoon.

Een behoorlijk nutteloze uitspraak ook . Of nog zo eentje die velen van ons van huis uit meekrijgen: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. In mijn ogen bagatelliseert ‘gewoon’ de actie en de emotie die daar mogelijk bij komt kijken. ‘Gewoon je schouders eronder’. ‘Gewoon even leuk doen’. ‘Ga gewoon even koffie halen’. Gewoon elimineren we dus ook wat mij betreft uit deze zin. ‘Je mag het loslaten’. Mooie zin … vriendelijk en lekker kort ook. 

 

En dan nog het woord LOSLATEN. Een duidelijker woord bestaat er haast niet. Alleen wat laat je precies los? Vaak betekent loslaten in de bovengenoemde situatie de CONTROLE LOSLATEN. De controle die wij denken te hebben over de situatie of over het leven, maar veelal niet hebben … irritant maar waar.  En als je de controle over een bepaalde situatie weet los te laten en je denkt het ‘loslaten’ volledig onder de knie te hebben, kom je vaak ook van een koude kermis thuis. Loslaten als vaardigheid is namelijk context afhankelijk. Heb je net leren loslaten dat die date te weinig berichtjes stuurt, komt er weer een nieuwe situatie waarin je opnieuw mag oefenen om los te laten.

 

WAT IS DE BETEKENIS VOOR JOU?

Met andere woorden van ‘je moet het gewoon loslaten…’ naar ‘je mag het loslaten’. Mooi maar ….. HOE DOE JE DAT DAN? 

Hoe laat je het los. Hoe stop je met piekeren? Belangrijk hierbij is scherp te hebben wat loslaten voor jou betekent? Voor mij persoonlijk betekent loslaten: erkennen dat de dingen zo zijn en er geen actie op ondernemen om het te veranderen. Loslaten is dan ook een doorlopende bezigheid die je hebt te trainen. Ik leg je verderop uit hoe je dit kunt doen.

 

IS LOSLATEN HETZELFDE ALS ACCEPTATIE?

Is loslaten dan hetzelfde als acceptatie? Ik denk van niet. Acceptatie heeft voor mijn gevoel meer de lading van: je hebt je erbij neer te leggen en je hebt er ‘ok’ mee te zijn. Hierdoor wordt het gevoel dat je erbij hebt – het voelt niet fijn, of ronduit klote – niet erkent. Deze definitie of uitleg kan en zal voor iedereen anders zijn.

 

Het helpt mij in ieder geval te leren loslaten in een bepaalde context. Zo ben ik tijdens het schrijven van deze blog in afwachting van een datum voor een vrij heftige operatie die ik heb te ondergaan. Door corona zijn de wachtlijsten enorm opgelopen en is het zelfs zo dat ze niet te ver vooruit durven te plannen. Nu komt de zomer eraan, hebben mijn man en ik een fijne camper tot onze beschikking en zou het fijn zijn als we wat kunnen plannen, maar wat als ik dan toch ineens geopereerd kan worden of nog vervelender wat als mijn man zijn vrije dagen dan al heeft opgenomen en we kunnen toch niet weg? 

 

Natuurlijk baal ik van de situatie en ervaar ik spanning, vooral de onwetendheid is heel naar, ik erken dat dit er mag zijn en dat ik me af en toe kut en klote mag voelen. Ik onderneem er alleen geen actie meer op. Ik mag het loslaten…

 

DE BASIS VAN HET LOSLATEN

Hoe doe ik dit – mogen loslaten – nou? Hierbij mijn advies:

    1. Zet beide benen op de grond of ga zitten zoals jij lekker zit, houd je rug recht en adem een aantal keer (minimaal 3x) diep in en uit. 
    2. Observeer het gevoel wat je niet lekker zit, zonder er iets aan te veranderen of te bedenken hoe je dit zou kunnen veranderen (want dit wil ons brein het liefst, toewerken naar alleen maar 'leuk')
    3. Ervaar dat dit minder wenselijke gevoel er nu blijkbaar is en onderdeel is van je leven op dit moment
    4. Ontspan je schouders en de rest van je lijf en merk op hoe het gevoel langzaamaan haar kracht verliest
    5. Merk op dat er nu meer ruimte is voor rust. Je hebt nu de basis van loslaten ervaren

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.